Αγορo-συνάχι:
ένας αρρωσταίνει…
δύο το περνάνε

Έχετε ακούσει το γνωστό πείραγμα, ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι άρρωστη αλλά πάντα αντέχει. Αυτό συνήθως είναι αλήθεια, καθώς οι «υπερδυνάμεις» της, της επιτρέπουν να συνεχίσει να φροντίζει τα παιδιά, το σπίτι και ίσως να πηγαίνει και στη δουλειά της.
Όμως, μια βουλωμένη μύτη μπορεί να αναστατώσει τελείως τη ζωή ενός άντρα και μαζί της και τη δική σας. Όταν ο άντρας τής ζωής σας περνάει αγορο-συνάχι*, επιμένει με πειστικότητα ότι η κατάστασή του είναι εξαιρετικά δραματική και τα συμπτώματά του είναι πάρα πολύ βαριά.
Μήπως λοιπόν αυτό σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να ενδίδετε σε κάθε επιθυμία του όσο νιώθει άρρωστος;
Η συμβουλή μας γι’ αυτό είναι πως είτε το φέρει βαρέως είτε όχι, πρέπει να είστε προετοιμασμένες. Ένας άνδρας που πάσχει από αγορο-συνάχι* θα χρειαστεί περισσότερη αγάπη και υποστήριξη από ποτέ.
Επίσης, αν αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αγορο-συναχιού* που αντιμετωπίζετε ως ζευγάρι, θα μπορούσε να είναι μια πραγματική δοκιμασία για τη σχέση σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε τα παρακάτω πράγματα στο μυαλό σας:

1) Δεν πρέπει να το πάρετε προσωπικά

Στο συνηθισμένο σας “Καλημέρα, αγάπη μου!”, μπορεί να απαντήσει με έναν αναστεναγμό. Αν τραβήξετε τις κουρτίνες για να φωτίσει λίγο το δωμάτιο, μπορεί να αντιδράσει σαν βαμπίρ. Σε περίπτωση που ανοίξετε το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας, μπορεί να φωνάξει, “Γιατίιιιιιιιι;!”. Σε γενικές γραμμές, αν συμβεί οτιδήποτε τέτοιο, μην το πάρετε προσωπικά. Είναι το αγορο-συνάχι*, όχι ο άνθρωπός σας.

2) Είναι ακόμα ο ίδιος άνθρωπος που αγαπήσατε

Το αγορο-συνάχι* είναι μια πρόκληση για οποιαδήποτε σχέση, είτε είστε μαζί για μερικές εβδομάδες είτε για πολλά χρόνια. Όμως, αν αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση με επιτυχία, μπορείτε να κάνετε τη σχέση σας ισχυρότερη από ποτέ. Απλά θυμηθείτε ότι όσο κι αν ο αγαπημένος σας κάνει σαν μεγάλο μωρό, ο πόνος του είναι πραγματικός, ακόμα κι αν είναι τυλιγμένος στο δράμα!

3) Σύντομα θα τελειώσει

Όταν το αγορο-συνάχι* χτυπά, τα βάσανα μπορεί να φαίνονται ατελείωτα. Όμως, έχετε πάντα στο νου σας ότι στην πραγματικότητα δεν είναι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και σκεφτείτε ότι χορεύετε το αγαπημένο σας τραγούδι ή ότι είστε σε ένα υπέροχο μέρος με ουράνια τόξα και άλλες ευτυχισμένες σκέψεις, μέχρι να περάσει.
Την επόμενη φορά που θα δείτε τον άντρα σας να κάνει σαν ένα παραπονιάρικο αγόρι λόγω ενός φτερνίσματος, να σκέφτεστε ότι έτσι το βιώνει, δραματικά. Για χάρη τής σχέσης σας, φροντίστε τα μαξιλάρια του να είναι αφράτα, σκεπάστε τα πόδια του με μια μαλακή κουβέρτα, δώστε του μια ατελείωτη ποσότητα χαρτομάντηλα και φυσήξτε να κρυώσει το καυτό φλιτζάνι τσάι. Απλά, μην τον αφήσετε να το παρακάνει και ιδιαίτερα για το καλό της σχέσης σας, μην του δώσετε την πολυτέλεια να «χτυπάει κουδουνάκι» κάθε φορά που σας «χρειάζεται».
Και να θυμάστε: Αγορο-συνάχι* είναι… θα περάσει!

*Ο όρος «αγορο-συνάχι» έχει αποκλειστικά και μόνο χιουμοριστικό χαρακτήρα και δεν είναι δυσφημιστικός.

Γνωρίζατε ότι;
Αν φιλήσετε κάποιον με κρυολόγημα ή γρίπη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, που συνήθως μεταδίδονται από τα δάχτυλά σας και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών. Οπότε όταν η εποχή των ιώσεων ξεκινά, προσέξτε πολύ την υγιεινή των χεριών σας. Να τα πλένετε σχολαστικά, για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τους ρινοϊούς από τα δάχτυλά σας και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και την μύτη σας.
Μια ομάδα ερευνητών από την Σιγκαπούρη ανακάλυψε ότι 1 και μόνο φτέρνισμα επιτυγχάνει ταχύτητα 4,5 m/ δευτερόλεπτο. Πηγή:Tang JW, Nicolle AD, Klettner CA, Pantelic J, Wang L, et al. (2013) Airflow Dynamics of Human Jets: Sneezing and Breathing - Potential Sources of Infectious Aerosols. PLoSONE 8(4): e59970. doi:10.1371/journal.pone.0059970
Ο ρινοϊός απομονώθηκε αρχικά το 1956 από τον Dr. WinstonPrice στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί την πιο κοινή αιτία για τα συμπτώματα κρυολογήματος στους ενήλικες. Source: Kennedy J.L., M.D et al. Pathogenesis of Rhinovirus Infection. Curr OpinVirol. June 2012; 2(3): 287–293.
Ο όρος «influenza» προέρχεται από την Ιταλικά γλώσσα και σημαίνει «επιρροή». Επινοήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ασθένεια οφειλόταν σε αρνητικές αστρολογικές επιδράσεις.
Οι ρινικές κοιλότητες διατρέχουν το κρανίο και έχουν έναν αριθμό λειτουργιών: Επιτρέπουν στην φωνή να αντηχεί, φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και αφαιρούν βλαπτικά σωματίδια και κάνουν το κρανίο ελαφρύτερο, ώστε να του προσδώσουν ευκινησία.
Πριν την εφεύρεση των σύγχρονων θεραπειών για το κοινό κρυολόγημα, στην Αγγλία, όσοι είχαν κρυολόγημα μαγείρευαν ένα παρασκεύασμα από λιναρόσπορο, σταφίδες, γλυκόριζα, ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, ρούμι και ξίδι από λευκό κρασί, με την ελπίδα να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα. Source: http://mentalfloss.com/uk/health/26287/7-ancient-remedies-for-the-common-cold
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά αναπνέουν υποχρεωτικά μόνο από την μύτη.
Η μέση ανθρώπινη μύτη έχει περίπου 6 εκατομμύρια κύτταρα υποδοχέων όσφρησης, επιτρέποντάς μας να αποκρυπτογραφούμε πάνω από 10.000 μυρωδιές. Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό και είναι. Απλώς μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε το μέσο λαγωνικό με αυτή την ικανότητα-το μουσούδι του έχει περίπου 230 εκατομμύρια υποδοχέων όσφρησης.
Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά αναπτύσσουν ένα σύνδρομο, που λέγεται Milia. Αυτά είναι μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη. Είναι εντελώς ασφαλή και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς προέρχονται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Θα εξαφανιστούν σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες.
«Ρινο» σημαίνει μύτη, που αποτελεί το κύριο πεδίο στο οποίο χτυπάει η αλλεργική ρινίτιδα, κάτι που πλήττει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Όταν εισπνέουμε αέρα, οι αναπνευστικές οδοί φιλτράρουν, υγραίνουν και ζεσταίνουν τον αέρα, για να προστατεύσουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή από το στόμα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εισπνοή από την μύτη, καθώς το φιλτράρισμα είναι πιο φτωχό, από αυτό που γίνεται όταν εισπνέουμε από το στόμα, και περισσότερα σωματίδια μπορούν να προσεγγίσουν την κατώτερη αναπνευστική χώρα. Source: Watelet JB, Van Cauwenberge P. Applied anatomy and physiology of the nose and paranasal sinuses. Allergy 1999;54 (suppl 57):14-25.
Η ανοσμία είναι ένα σύνδρομο, λόγω του οποίου, ο πάσχων δεν έχει καθόλου αίσθηση της όσφρησης. Όταν εισπνέουμε τα μικροσκοπικά σωματίδια, που απελευθερώνονται από ουσίες, αυτά τα σωματίδια έρχονται σε επαφή με ειδικούς νευροδιαβιβαστές στο πάνω μέρος της μύτης μας. Αυτοί στέλνουν σήμα στον πρωτεύοντα οσφρητικό φλοιό, την περιοχή στον εγκέφαλό μας, που ρυθμίζει την όσφρηση. Όταν βιώνουμε ρινική συμφόρηση, η εισροή αέρα παρεμποδίζεται επίσης, εμποδίζοντας τα σωματίδια να εισέλθουν βαθιά στην μύτη μας και σταματώντας την αίσθηση της όσφρησης. Η ανοσμία μπορεί να επηρεάσει επίσης την αίσθηση της γεύσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.