Γρίπη ή κρυολόγημα. Διαφέρουν;

Παρότι όλα τα κρυολογήματα συχνά τα αναφέρουμε ως γρίπη, η αλήθεια είναι ότι το «κοινό κρυολόγημα» και η «γρίπη» είναι διαφορετικές νόσοι. Αν και κάποια συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να είναι παρόμοια, η βαρύτητα των συμπτωμάτων διαφέρει. Και οι δύο νόσοι πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά για γρήγορη ανάρρωση.

Είναι άλλη μια μέρα στο γραφείο. Δεν κοιμηθήκατε καλά όλη τη νύχτα και δυσκολευτήκατε να σηκωθείτε το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρχίζετε να αισθάνεστε αδυναμία και οι μύες σας αρχίζουν να πονάνε. Αρχίζετε να κρυώνετε και φτερνίζεστε πιο συχνά. Ξέρετε ότι δεν αισθάνεστε καλά, αλλά τι ακριβώς έχετε; Ένα κοινό κρυολόγημα; Γρίπη;
Τα συμπτώματά σας, κάνουν τον γύρο της ομάδας και όλοι οι συνάδελφοί σας μιλάνε και για τα δύο.
Είναι το ίδιο πράγμα; Είναι διαφορετικά;

Μάθετε για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη σε σύγκριση με τη γρίπη. Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, το μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα και βήχας. Αυτά συνοδεύονται συνήθως από μυϊκούς πόνους, αδυναμία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο και μείωση της όρεξης για φαγητό.
Προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης και τα συμπτώματα που έρχονται μαζί με αυτό διαρκούν για λίγες μέρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με φάρμακα που προμηθεύεστε ελεύθερα από το φαρμακείο και με «σπιτικές πρακτικές».

Η γρίπη, ωστόσο, είναι πιο σοβαρή. Πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και τα συμπτώματα, που σε γενικές γραμμές είναι βαρύτερα από αυτά του κοινού κρυολογήματος, εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά.

Αντιμετωπίζοντας το κοινό κρυολόγημα

Πρώτα απ’ όλα, τα άσχημα νέα: δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Αλλά έχουμε και καλά νέα για εσάς: μπορείτε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος για να ανακουφίσετε τον πόνο σας. Υπάρχουν πολλές σπιτικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, ειδικά για τον καθαρισμό μιας μπουκωμένης μύτης. Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση άφθονων υγρών όπως, χυμοί και ζεστά ροφήματα από βότανα, την ανάπαυση και κάποιες φορές εισπνοές υδρατμών.

Αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα που προμηθεύεστε από το φαρμακείο, επίσης χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων ενός κοινού κρυολογήματος. Τα ρινικά αποσυμφορητικά είναι επίσης μια επιλογή: ιδανικά, θα παρέχουν άμεση ανακούφιση και ευκολότερη αναπνοή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χάρη στο δραστικό συστατικό τους που αποσυμφορεί τη μύτη όταν αυτή είναι μπουκωμένη.

Συμπτώματα συναγερμού

Εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, χωρίς να εμφανιστούν σημάδια βελτίωσης, μπορεί να υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη ή άλλη νόσος. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Γνωρίζατε ότι;
Αν φιλήσετε κάποιον με κρυολόγημα ή γρίπη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, που συνήθως μεταδίδονται από τα δάχτυλά σας και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών. Οπότε όταν η εποχή των ιώσεων ξεκινά, προσέξτε πολύ την υγιεινή των χεριών σας. Να τα πλένετε σχολαστικά, για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τους ρινοϊούς από τα δάχτυλά σας και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και την μύτη σας.
Μια ομάδα ερευνητών από την Σιγκαπούρη ανακάλυψε ότι 1 και μόνο φτέρνισμα επιτυγχάνει ταχύτητα 4,5 m/ δευτερόλεπτο. Πηγή:Tang JW, Nicolle AD, Klettner CA, Pantelic J, Wang L, et al. (2013) Airflow Dynamics of Human Jets: Sneezing and Breathing - Potential Sources of Infectious Aerosols. PLoSONE 8(4): e59970. doi:10.1371/journal.pone.0059970
Ο ρινοϊός απομονώθηκε αρχικά το 1956 από τον Dr. WinstonPrice στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί την πιο κοινή αιτία για τα συμπτώματα κρυολογήματος στους ενήλικες. Source: Kennedy J.L., M.D et al. Pathogenesis of Rhinovirus Infection. Curr OpinVirol. June 2012; 2(3): 287–293.
Ο όρος «influenza» προέρχεται από την Ιταλικά γλώσσα και σημαίνει «επιρροή». Επινοήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ασθένεια οφειλόταν σε αρνητικές αστρολογικές επιδράσεις.
Οι ρινικές κοιλότητες διατρέχουν το κρανίο και έχουν έναν αριθμό λειτουργιών: Επιτρέπουν στην φωνή να αντηχεί, φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και αφαιρούν βλαπτικά σωματίδια και κάνουν το κρανίο ελαφρύτερο, ώστε να του προσδώσουν ευκινησία.
Πριν την εφεύρεση των σύγχρονων θεραπειών για το κοινό κρυολόγημα, στην Αγγλία, όσοι είχαν κρυολόγημα μαγείρευαν ένα παρασκεύασμα από λιναρόσπορο, σταφίδες, γλυκόριζα, ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, ρούμι και ξίδι από λευκό κρασί, με την ελπίδα να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα. Source: http://mentalfloss.com/uk/health/26287/7-ancient-remedies-for-the-common-cold
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά αναπνέουν υποχρεωτικά μόνο από την μύτη.
Η μέση ανθρώπινη μύτη έχει περίπου 6 εκατομμύρια κύτταρα υποδοχέων όσφρησης, επιτρέποντάς μας να αποκρυπτογραφούμε πάνω από 10.000 μυρωδιές. Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό και είναι. Απλώς μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε το μέσο λαγωνικό με αυτή την ικανότητα-το μουσούδι του έχει περίπου 230 εκατομμύρια υποδοχέων όσφρησης.
Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά αναπτύσσουν ένα σύνδρομο, που λέγεται Milia. Αυτά είναι μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη. Είναι εντελώς ασφαλή και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς προέρχονται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Θα εξαφανιστούν σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες.
«Ρινο» σημαίνει μύτη, που αποτελεί το κύριο πεδίο στο οποίο χτυπάει η αλλεργική ρινίτιδα, κάτι που πλήττει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Όταν εισπνέουμε αέρα, οι αναπνευστικές οδοί φιλτράρουν, υγραίνουν και ζεσταίνουν τον αέρα, για να προστατεύσουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή από το στόμα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εισπνοή από την μύτη, καθώς το φιλτράρισμα είναι πιο φτωχό, από αυτό που γίνεται όταν εισπνέουμε από το στόμα, και περισσότερα σωματίδια μπορούν να προσεγγίσουν την κατώτερη αναπνευστική χώρα. Source: Watelet JB, Van Cauwenberge P. Applied anatomy and physiology of the nose and paranasal sinuses. Allergy 1999;54 (suppl 57):14-25.
Η ανοσμία είναι ένα σύνδρομο, λόγω του οποίου, ο πάσχων δεν έχει καθόλου αίσθηση της όσφρησης. Όταν εισπνέουμε τα μικροσκοπικά σωματίδια, που απελευθερώνονται από ουσίες, αυτά τα σωματίδια έρχονται σε επαφή με ειδικούς νευροδιαβιβαστές στο πάνω μέρος της μύτης μας. Αυτοί στέλνουν σήμα στον πρωτεύοντα οσφρητικό φλοιό, την περιοχή στον εγκέφαλό μας, που ρυθμίζει την όσφρηση. Όταν βιώνουμε ρινική συμφόρηση, η εισροή αέρα παρεμποδίζεται επίσης, εμποδίζοντας τα σωματίδια να εισέλθουν βαθιά στην μύτη μας και σταματώντας την αίσθηση της όσφρησης. Η ανοσμία μπορεί να επηρεάσει επίσης την αίσθηση της γεύσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.