Τα πολλά συμπτώματα της ιγμορίτιδας.
Και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτά

Ιγμορίτιδα, οξεία ρινίτιδα, ή ρινοκολπίτιδα – υπάρχουν πολλοί όροι, που περιγράφουν αυτό το σύνδρομο, αλλά όλοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: ρινική συμφόρηση. Από τι προκαλείται αυτή η ρινική συμφόρηση και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα;

Η ιγμορίτιδα αποτελεί τον ιατρικό όρο για ένα απλό φαινόμενο: τη φλεγμονή των ιστών της ρινικής κοιλότητας. Οι ιστοί αυτοί βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την μύτη – το εμπρόσθιο μέρος των οστών πίσω από τα μάγουλα, το μέτωπο και της ένωσης μεταξύ των 2 ματιών. Η ρινική συμφόρηση μπορεί να επεκταθεί στα ιγμόρια, με συνέπεια, η βλέννη μέσα στη ρινική κοιλότητα, να μην αποσυμφορείται σωστά. Η συσσωρευμένη βλέννη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ιστών και η αυξημένη πίεση να προκαλέσει πόνο στο πρόσωπο, εξαιρετικά δυσάρεστο σύμπτωμα.

Γνωρίστε την ιγμορίτιδά σας…

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νοσήσει με ιγμορίτιδα, τουλάχιστον για 1 φορά στη ζωή του. Οι παράγοντες που την προκαλούν είναι ιοί ή βακτήρια, που προσβάλλουν τα ιγμόρια, για παράδειγμα όταν κάποιος έχει κρυολόγημα και τα παθογόνα αυτά πολλαπλασιάζονται. Σαν απάντηση σε αυτή την προσβολή, ο ανθρώπινος οργανισμός προκαλεί οίδημα στην εσωτερική κοιλότητα των ιγμορίων, εμποδίζοντας τη σωστή απομάκρυνση της βλέννης από τα ιγμόρια.

Υπάρχουν 2 τύποι ιγμορίτιδας – οξεία ιογενής ιγμορίτιδα και οξεία βακτηριδιακή ιγμορίτιδα – κατά τη διάρκεια της οποίας, ο ασθενής βιώνει συμπτώματα, που προσομοιάζουν το κοινό κρυολόγημα. Η οξεία ιογενής ιγμορίτιδα διακρίνεται από τα συμπτώματα ιγμορίτιδας, τα οποία όμως αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε δέκα μέρες, ενώ στη βακτηριδιακή, δεν επέρχεται αυτή η βελτίωση σε διάστημα 10ημέρου.

Τα πιο τυπικά συμπτώματα οξείας ιγμορίτιδας:

Πόνος / πίεση στο πρόσωπο
Μπουκωμένη μύτη
Απώλεια όσφρησης
Θολές ή χρωματισμένες ρινικές εκκρίσεις έως και 4 εβδομάδες

…και αντιμετωπίστε τα συμπτώματα της ιγμορίτιδάς σας

Γνωρίζοντας τα βασικά συμπτώματα της οξείας ιγμορίτιδας, ας δούμε τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων αυτών.

Συνήθως χρησιμοποιούνται παυσίπονα, για την αντιμετώπιση του πόνου. Στην οξεία ιογενή ιγμορίτιδα, η χρήση ρινικού αποσυμφορητικού μπορεί να βοηθήσει, παρέχοντας άμεση ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση.

Στην περίπτωση βακτηριδιακής ιγμορίτιδας, είναι απαραίτητη η συμβουλή επαγγελματία υγείας, για τη σύσταση της κατάλληλης θεραπείας.

Συμπτώματα συναγερμού, πότε να πάτε στον γιατρό:

Αν δεν παρουσιάζεται καμία βελτίωση μετά από μία εβδομάδα, ζητήστε τη συμβουλή επαγγελματία υγείας…

Γνωρίζατε ότι;
Αν φιλήσετε κάποιον με κρυολόγημα ή γρίπη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, που συνήθως μεταδίδονται από τα δάχτυλά σας και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών. Οπότε όταν η εποχή των ιώσεων ξεκινά, προσέξτε πολύ την υγιεινή των χεριών σας. Να τα πλένετε σχολαστικά, για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τους ρινοϊούς από τα δάχτυλά σας και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και την μύτη σας.
Μια ομάδα ερευνητών από την Σιγκαπούρη ανακάλυψε ότι 1 και μόνο φτέρνισμα επιτυγχάνει ταχύτητα 4,5 m/ δευτερόλεπτο. Πηγή:Tang JW, Nicolle AD, Klettner CA, Pantelic J, Wang L, et al. (2013) Airflow Dynamics of Human Jets: Sneezing and Breathing - Potential Sources of Infectious Aerosols. PLoSONE 8(4): e59970. doi:10.1371/journal.pone.0059970
Ο ρινοϊός απομονώθηκε αρχικά το 1956 από τον Dr. WinstonPrice στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί την πιο κοινή αιτία για τα συμπτώματα κρυολογήματος στους ενήλικες. Source: Kennedy J.L., M.D et al. Pathogenesis of Rhinovirus Infection. Curr OpinVirol. June 2012; 2(3): 287–293.
Ο όρος «influenza» προέρχεται από την Ιταλικά γλώσσα και σημαίνει «επιρροή». Επινοήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ασθένεια οφειλόταν σε αρνητικές αστρολογικές επιδράσεις.
Οι ρινικές κοιλότητες διατρέχουν το κρανίο και έχουν έναν αριθμό λειτουργιών: Επιτρέπουν στην φωνή να αντηχεί, φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και αφαιρούν βλαπτικά σωματίδια και κάνουν το κρανίο ελαφρύτερο, ώστε να του προσδώσουν ευκινησία.
Πριν την εφεύρεση των σύγχρονων θεραπειών για το κοινό κρυολόγημα, στην Αγγλία, όσοι είχαν κρυολόγημα μαγείρευαν ένα παρασκεύασμα από λιναρόσπορο, σταφίδες, γλυκόριζα, ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, ρούμι και ξίδι από λευκό κρασί, με την ελπίδα να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα. Source: http://mentalfloss.com/uk/health/26287/7-ancient-remedies-for-the-common-cold
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά αναπνέουν υποχρεωτικά μόνο από την μύτη.
Η μέση ανθρώπινη μύτη έχει περίπου 6 εκατομμύρια κύτταρα υποδοχέων όσφρησης, επιτρέποντάς μας να αποκρυπτογραφούμε πάνω από 10.000 μυρωδιές. Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό και είναι. Απλώς μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε το μέσο λαγωνικό με αυτή την ικανότητα-το μουσούδι του έχει περίπου 230 εκατομμύρια υποδοχέων όσφρησης.
Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά αναπτύσσουν ένα σύνδρομο, που λέγεται Milia. Αυτά είναι μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη. Είναι εντελώς ασφαλή και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς προέρχονται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Θα εξαφανιστούν σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες.
«Ρινο» σημαίνει μύτη, που αποτελεί το κύριο πεδίο στο οποίο χτυπάει η αλλεργική ρινίτιδα, κάτι που πλήττει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Όταν εισπνέουμε αέρα, οι αναπνευστικές οδοί φιλτράρουν, υγραίνουν και ζεσταίνουν τον αέρα, για να προστατεύσουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή από το στόμα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εισπνοή από την μύτη, καθώς το φιλτράρισμα είναι πιο φτωχό, από αυτό που γίνεται όταν εισπνέουμε από το στόμα, και περισσότερα σωματίδια μπορούν να προσεγγίσουν την κατώτερη αναπνευστική χώρα. Source: Watelet JB, Van Cauwenberge P. Applied anatomy and physiology of the nose and paranasal sinuses. Allergy 1999;54 (suppl 57):14-25.
Η ανοσμία είναι ένα σύνδρομο, λόγω του οποίου, ο πάσχων δεν έχει καθόλου αίσθηση της όσφρησης. Όταν εισπνέουμε τα μικροσκοπικά σωματίδια, που απελευθερώνονται από ουσίες, αυτά τα σωματίδια έρχονται σε επαφή με ειδικούς νευροδιαβιβαστές στο πάνω μέρος της μύτης μας. Αυτοί στέλνουν σήμα στον πρωτεύοντα οσφρητικό φλοιό, την περιοχή στον εγκέφαλό μας, που ρυθμίζει την όσφρηση. Όταν βιώνουμε ρινική συμφόρηση, η εισροή αέρα παρεμποδίζεται επίσης, εμποδίζοντας τα σωματίδια να εισέλθουν βαθιά στην μύτη μας και σταματώντας την αίσθηση της όσφρησης. Η ανοσμία μπορεί να επηρεάσει επίσης την αίσθηση της γεύσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.