Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα
Και πως ξεκινάει;

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι είτε εποχική, είτε να ενοχλεί τους ασθενείς κατά τη διάρκεια όλου του έτους – αλλά η βάση είναι μια αλλεργική αντίδραση. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα είναι εύκολο να διακριθεί: μια γρήγορη έναρξη συνεχών συμπτωμάτων, μετά από έκθεση σε γύρη. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί, λόγω της σύγχυσης με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού ή τις ιγμορίτιδες.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλείται από αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι ή από εξωτερικά αλλεργιογόνα. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα – η φυσιολογική άμυνα του οργανισμού σας προς τις ασθένειες – αντιδρά στα αλλεργιογόνα, σαν να ήταν παθογόνα. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα γενικά προκαλείται από τα ακάρεα της σκόνης, τρίχες από κατοικίδια, όπως και από τη μούχλα. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από τα δέντρα, το γρασίδι και τη γύρη. Όλα αυτά μπορεί να σημάνουν συναγερμό στη μύτη σας!

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από 1 ή περισσότερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων:

Ρινική καταρροή
Ρινική συμφόρηση
Φτέρνισμα
Φαγούρα στη μύτη

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα;

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με 2 εναλλακτικούς τρόπους: με φαρμακευτική αγωγή, με στόχο να μειωθεί η φλεγμονή και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς, ή με απευαισθητοποίηση, με σκοπό να αναπτύξει ο ασθενής ανοσία στα αλλεργιογόνα.

Κατ’ αρχάς, προσπαθήστε να αποφύγετε αλλεργιογόνα, που γνωρίζετε ότι σας ενοχλούν, εάν αυτό είναι εφικτό. Δυστυχώς, αυτό πολύ συχνά είναι δύσκολο. Οπότε, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού επαγγελματία υγείας για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή, ώστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να έχετε μια φυσιολογική ζωή και έναν ήρεμο ύπνο τα βράδια.

Γνωρίζατε ότι;
Αν φιλήσετε κάποιον με κρυολόγημα ή γρίπη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, που συνήθως μεταδίδονται από τα δάχτυλά σας και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών. Οπότε όταν η εποχή των ιώσεων ξεκινά, προσέξτε πολύ την υγιεινή των χεριών σας. Να τα πλένετε σχολαστικά, για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τους ρινοϊούς από τα δάχτυλά σας και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και την μύτη σας.
Μια ομάδα ερευνητών από την Σιγκαπούρη ανακάλυψε ότι 1 και μόνο φτέρνισμα επιτυγχάνει ταχύτητα 4,5 m/ δευτερόλεπτο. Πηγή:Tang JW, Nicolle AD, Klettner CA, Pantelic J, Wang L, et al. (2013) Airflow Dynamics of Human Jets: Sneezing and Breathing - Potential Sources of Infectious Aerosols. PLoSONE 8(4): e59970. doi:10.1371/journal.pone.0059970
Ο ρινοϊός απομονώθηκε αρχικά το 1956 από τον Dr. WinstonPrice στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί την πιο κοινή αιτία για τα συμπτώματα κρυολογήματος στους ενήλικες. Source: Kennedy J.L., M.D et al. Pathogenesis of Rhinovirus Infection. Curr OpinVirol. June 2012; 2(3): 287–293.
Ο όρος «influenza» προέρχεται από την Ιταλικά γλώσσα και σημαίνει «επιρροή». Επινοήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ασθένεια οφειλόταν σε αρνητικές αστρολογικές επιδράσεις.
Οι ρινικές κοιλότητες διατρέχουν το κρανίο και έχουν έναν αριθμό λειτουργιών: Επιτρέπουν στην φωνή να αντηχεί, φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και αφαιρούν βλαπτικά σωματίδια και κάνουν το κρανίο ελαφρύτερο, ώστε να του προσδώσουν ευκινησία.
Πριν την εφεύρεση των σύγχρονων θεραπειών για το κοινό κρυολόγημα, στην Αγγλία, όσοι είχαν κρυολόγημα μαγείρευαν ένα παρασκεύασμα από λιναρόσπορο, σταφίδες, γλυκόριζα, ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, ρούμι και ξίδι από λευκό κρασί, με την ελπίδα να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα. Source: http://mentalfloss.com/uk/health/26287/7-ancient-remedies-for-the-common-cold
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά αναπνέουν υποχρεωτικά μόνο από την μύτη.
Η μέση ανθρώπινη μύτη έχει περίπου 6 εκατομμύρια κύτταρα υποδοχέων όσφρησης, επιτρέποντάς μας να αποκρυπτογραφούμε πάνω από 10.000 μυρωδιές. Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό και είναι. Απλώς μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε το μέσο λαγωνικό με αυτή την ικανότητα-το μουσούδι του έχει περίπου 230 εκατομμύρια υποδοχέων όσφρησης.
Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά αναπτύσσουν ένα σύνδρομο, που λέγεται Milia. Αυτά είναι μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη. Είναι εντελώς ασφαλή και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς προέρχονται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Θα εξαφανιστούν σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες.
«Ρινο» σημαίνει μύτη, που αποτελεί το κύριο πεδίο στο οποίο χτυπάει η αλλεργική ρινίτιδα, κάτι που πλήττει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Όταν εισπνέουμε αέρα, οι αναπνευστικές οδοί φιλτράρουν, υγραίνουν και ζεσταίνουν τον αέρα, για να προστατεύσουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή από το στόμα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εισπνοή από την μύτη, καθώς το φιλτράρισμα είναι πιο φτωχό, από αυτό που γίνεται όταν εισπνέουμε από το στόμα, και περισσότερα σωματίδια μπορούν να προσεγγίσουν την κατώτερη αναπνευστική χώρα. Source: Watelet JB, Van Cauwenberge P. Applied anatomy and physiology of the nose and paranasal sinuses. Allergy 1999;54 (suppl 57):14-25.
Η ανοσμία είναι ένα σύνδρομο, λόγω του οποίου, ο πάσχων δεν έχει καθόλου αίσθηση της όσφρησης. Όταν εισπνέουμε τα μικροσκοπικά σωματίδια, που απελευθερώνονται από ουσίες, αυτά τα σωματίδια έρχονται σε επαφή με ειδικούς νευροδιαβιβαστές στο πάνω μέρος της μύτης μας. Αυτοί στέλνουν σήμα στον πρωτεύοντα οσφρητικό φλοιό, την περιοχή στον εγκέφαλό μας, που ρυθμίζει την όσφρηση. Όταν βιώνουμε ρινική συμφόρηση, η εισροή αέρα παρεμποδίζεται επίσης, εμποδίζοντας τα σωματίδια να εισέλθουν βαθιά στην μύτη μας και σταματώντας την αίσθηση της όσφρησης. Η ανοσμία μπορεί να επηρεάσει επίσης την αίσθηση της γεύσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.