Όταν το συνάχι του δοκιμάζει τη σχέση σας!

Μήπως αντιδρά σαν να ήρθε το τέλος τού κόσμου; Μήπως κάνει σαν να είναι μόνος και αβοήθητος; Μήπως η μύτη του τρέχει ασταμάτητα και τα μάτια του δακρύζουν; Μήπως όντως τα συμπτώματά του επηρεάζουν και τους δύο και δεν είναι μόνο δική του υπόθεση;

Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω για τον σύντροφό σας, τότε μάλλον αντιμετωπίζετε μία σημαντική κρίση «αγοροσυναχιού». Στο «αγοροσυνάχι», το «αγόρι» σας νιώθει τα συνηθισμένα συμπτώματα του συναχιού, αλλά πολύ πιο έντονα και δραματικά, φέρνοντας αναστάτωση σε όλο το σπίτι. Έτσι, όταν χτυπάει το «αγοροσυνάχι», όλοι στο σπίτι υποφέρουν. Πώς μπορείτε όμως να προετοιμαστείτε για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά; Το πρώτο βήμα είναι η διάγνωση μιας και ο «αγοροσυναχωμένος» συνήθως εκδηλώνει τρία χαρακτηριστικά σημάδια:

1) Είναι τελείως ανενεργός

Ο καλός σας χρειάζεται αρκετό χρόνο αποχής από την εργασία. Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κουνήσει ούτε το δάχτυλό του στο σπίτι. Ακόμα και οι πιο απλές εργασίες είναι ταμπού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ίσως ακόμη για μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση, καθώς δεν θα ήθελε να ξανακυλήσει.

2) Έχει εγκατασταθεί στο Ξενοδοχείο «καναπές»

Επειδή δεν μπορεί να πάει στη δουλειά, πρέπει να είναι το κέντρο τής προσοχής στο σπίτι και αναμένει VIP υπηρεσίες. Ο καναπές του σαλονιού είναι ο χώρος του σε όλη τη διάρκεια της «δοκιμασίας» τού αγοροσυναχιού και φυσικά, σας έχει ήδη ζητήσει να διορθώσετε τη θέση της τηλεόρασης, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να πιεστεί στρίβοντας έστω λίγο το κεφάλι του. Για να ξεχνάει την ταλαιπωρία του, η τηλεόραση είναι 24 ώρες την ημέρα ανοιχτή, κάθε μέρα, και δείχνει τις αγαπημένες του αθλητικές εκπομπές ή τις αγαπημένες του ταινίες.

3) Θα χρειαστεί να πατήσετε τα κουμπιά του

Επειδή ο άνθρωπός σας αισθάνεται ότι δεν είναι σε θέση να κινηθεί, «οφείλετε» να φροντίσετε τα πάντα που τον αφορούν. Τα καθήκοντά σας περιλαμβάνουν να του χτυπάτε το μαξιλάρι για να είναι πάντα αφράτο, να τον εφοδιάζετε συνεχώς με καθαρά χαρτομάντηλα, να του φυσάτε τη νόστιμη σπιτική σούπα που του ετοιμάσατε και πολλές άλλες τρυφερές περιποιήσεις. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να του αλλάζετε κανάλι στην τηλεόραση – αφού το να πιέσεις τα κουμπιά στο τηλεχειριστήριο είναι επίπονη προσπάθεια.

Τώρα λοιπόν ξέρετε, πως αν ο καλός σας εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα, δεν έχετε να κάνετε με ένα απλό κρυολόγημα, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Οπλιστείτε με υπομονή, δείξτε κατανόηση και αντιμετωπίστε, όσο μπορείτε, την κατάσταση με χιούμορ.

Γνωρίζατε ότι;
Αν φιλήσετε κάποιον με κρυολόγημα ή γρίπη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από ρινοϊούς, που συνήθως μεταδίδονται από τα δάχτυλά σας και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών. Οπότε όταν η εποχή των ιώσεων ξεκινά, προσέξτε πολύ την υγιεινή των χεριών σας. Να τα πλένετε σχολαστικά, για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τους ρινοϊούς από τα δάχτυλά σας και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια και την μύτη σας.
Μια ομάδα ερευνητών από την Σιγκαπούρη ανακάλυψε ότι 1 και μόνο φτέρνισμα επιτυγχάνει ταχύτητα 4,5 m/ δευτερόλεπτο. Πηγή:Tang JW, Nicolle AD, Klettner CA, Pantelic J, Wang L, et al. (2013) Airflow Dynamics of Human Jets: Sneezing and Breathing - Potential Sources of Infectious Aerosols. PLoSONE 8(4): e59970. doi:10.1371/journal.pone.0059970
Ο ρινοϊός απομονώθηκε αρχικά το 1956 από τον Dr. WinstonPrice στο Πανεπιστήμιο JohnsHopkins και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αποτελεί την πιο κοινή αιτία για τα συμπτώματα κρυολογήματος στους ενήλικες. Source: Kennedy J.L., M.D et al. Pathogenesis of Rhinovirus Infection. Curr OpinVirol. June 2012; 2(3): 287–293.
Ο όρος «influenza» προέρχεται από την Ιταλικά γλώσσα και σημαίνει «επιρροή». Επινοήθηκε στα μισά του 18ου αιώνα, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ασθένεια οφειλόταν σε αρνητικές αστρολογικές επιδράσεις.
Οι ρινικές κοιλότητες διατρέχουν το κρανίο και έχουν έναν αριθμό λειτουργιών: Επιτρέπουν στην φωνή να αντηχεί, φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και αφαιρούν βλαπτικά σωματίδια και κάνουν το κρανίο ελαφρύτερο, ώστε να του προσδώσουν ευκινησία.
Πριν την εφεύρεση των σύγχρονων θεραπειών για το κοινό κρυολόγημα, στην Αγγλία, όσοι είχαν κρυολόγημα μαγείρευαν ένα παρασκεύασμα από λιναρόσπορο, σταφίδες, γλυκόριζα, ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, ρούμι και ξίδι από λευκό κρασί, με την ελπίδα να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα. Source: http://mentalfloss.com/uk/health/26287/7-ancient-remedies-for-the-common-cold
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά αναπνέουν υποχρεωτικά μόνο από την μύτη.
Η μέση ανθρώπινη μύτη έχει περίπου 6 εκατομμύρια κύτταρα υποδοχέων όσφρησης, επιτρέποντάς μας να αποκρυπτογραφούμε πάνω από 10.000 μυρωδιές. Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό και είναι. Απλώς μην προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε το μέσο λαγωνικό με αυτή την ικανότητα-το μουσούδι του έχει περίπου 230 εκατομμύρια υποδοχέων όσφρησης.
Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά αναπτύσσουν ένα σύνδρομο, που λέγεται Milia. Αυτά είναι μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη. Είναι εντελώς ασφαλή και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, καθώς προέρχονται από μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη. Θα εξαφανιστούν σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες.
«Ρινο» σημαίνει μύτη, που αποτελεί το κύριο πεδίο στο οποίο χτυπάει η αλλεργική ρινίτιδα, κάτι που πλήττει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Όταν εισπνέουμε αέρα, οι αναπνευστικές οδοί φιλτράρουν, υγραίνουν και ζεσταίνουν τον αέρα, για να προστατεύσουν το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή από το στόμα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εισπνοή από την μύτη, καθώς το φιλτράρισμα είναι πιο φτωχό, από αυτό που γίνεται όταν εισπνέουμε από το στόμα, και περισσότερα σωματίδια μπορούν να προσεγγίσουν την κατώτερη αναπνευστική χώρα. Source: Watelet JB, Van Cauwenberge P. Applied anatomy and physiology of the nose and paranasal sinuses. Allergy 1999;54 (suppl 57):14-25.
Η ανοσμία είναι ένα σύνδρομο, λόγω του οποίου, ο πάσχων δεν έχει καθόλου αίσθηση της όσφρησης. Όταν εισπνέουμε τα μικροσκοπικά σωματίδια, που απελευθερώνονται από ουσίες, αυτά τα σωματίδια έρχονται σε επαφή με ειδικούς νευροδιαβιβαστές στο πάνω μέρος της μύτης μας. Αυτοί στέλνουν σήμα στον πρωτεύοντα οσφρητικό φλοιό, την περιοχή στον εγκέφαλό μας, που ρυθμίζει την όσφρηση. Όταν βιώνουμε ρινική συμφόρηση, η εισροή αέρα παρεμποδίζεται επίσης, εμποδίζοντας τα σωματίδια να εισέλθουν βαθιά στην μύτη μας και σταματώντας την αίσθηση της όσφρησης. Η ανοσμία μπορεί να επηρεάσει επίσης την αίσθηση της γεύσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.